Chiang Rai

 

Heeeye!


Chiang Rai


Okej, jag spendera två dagar utanför Bangkok, väldigt nära flygplatsen men jag gjorde absolut ingenting. Därför skriver jag inte mycket om dom två dagarna. Jag lyssnade på ljudbok nästan varje vaken timme, kollade lite serier och fick veta att mitt efternamn tydligen finns i Burma/Myanmar. Han som ägde hotellet jag bodde på trodde att det skulle komma en tjej från Burma och sen stod jag där och han förstod ingenting. De gjorde inte jag heller för jag har alltid fått höra att vårt efternamn kommer från Estland och de är bara vår släkt som har de namnet i hela världen. Sen kommer denna kille och vänder upp och ner på hela mitt liv men så kan det vara. Finns tydligen folk i Burma med samma efternamn som mig bara att de stavar de LIN HEIN, ja enda skillnaden är ett mellanrum. Vissa stavar de tydligen precis som jag också.


Efter mina två ganska händelselösa dagar i Bangkok åkte jag äntligen vidare till Chiang Rai. Jag kom upp den 19 november och var där till den 24 sedan åkte jag vidare igen.


Chiang Rai är en ganska stor stad i norra Thailand och jag gillade verkligen den staden. Jag bodde lite utanför centrum som vanligt men jag älskar de. Bodde i en väldigt gammaldags inredd bungalow, trodde först att de fanns många kryp där inne men såg inga alls. Älskade mitt lilla krypin och precis utanför hade vi en supermysig pool. Ägarna var supergulliga och hjälpte alla med allt,dem hade sin egna lilla restaurangen och maten var inte alls dyr. Åt för ungefär 15-24kr varje måltid och maten var fantastisk. 

(null)


Söndag 20/11 

Jag sov ganska länge, gick upp och åt thaimat till frukost och sedan hyrde jag en moppe som jag tog ut på äventyr. De var första gången jag körde moppe i en större stad med massor av olika körfält samt rödljus och stoppskyltar här och där. Körningen gick jättebra och jag var väldigt stolt över mig själv som faktiskt körde där helt själv.  Resan till min destination var mycket längre än vad jag trodde men någon gång på eftermiddagen lyckades jag ändå ta mig fram till en plats som heter "Wat Tam Pla" även kallad "Fish Cave Tempel". Jag åkte dit för att jag hade sett att dom hade apor där och för att jag hade sett att de hade en väldigt fin utsiktsplats och jag är väldig glad att jag åkte dit.

(null) (null) (null) (null)

Väl där fick man en bambupinne som man kunde ha som skydd utifall att någon apa skulle få för sig att attackera. Jag fick se massor av gulliga apor och även små bebisar, de sprang runt och lekte, klättrade i träd och åt mat som turister gav dem. Jag köpte bröd som jag matade några av dem med. Hittade en apa som såg ut att gomspalt och jag tyckte att den var jättegullig. Jag fick såklart se många fina fiskar i olika färger också och även ett litet tempel. Efter att gått runt på området i säkert 1,5 timme hittade jag tillslut trappan som ledde upp till utsiktsplatsen samt en grotta. Utsikten var helt magisk och grottan var väldigt mörk, stor och häftig. När jag började gå upp för alla trappsteg fick jag sällskap av ett gäng thailändska pojkar. På vägen ner sprang killarna förbi mig och helt plötsligt från ingen stans dyker en av aporna upp och grabbar tag i den kille som inte hade någon käpp. Killen får panik och sliter sig loss men då kommer de ännu fler apor och alla börjar fräsa och gå till attack mot oss. Vi fick lov att skrämma iväg dom med våra bambupinnar och efter att varit jätterädd för att bli biten av en tokig apa lyckades vi tillsist ta oss ner. Efter de blev jag lite rädd för aporna och bestämde mig för att åka hem. Resan dit och hem tog nog över 3 timmar fram och tillbaka och väl på hotellet igen blev de dags för en jättegoda middag.

(null) (null) (null) (null) (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Måndag 21/11

Jag nästan försov mig inför dagens utflykt. Vaknade ungefär 20 min innan bilen skulle komma och hämta upp mig så de blev en snabb frukost och en snabb dusch.  Jag hade bokat en heldags utflykt och skulle få besöka 8 olika platser. Första destinationen var "Blue  Tempel", ett jättevackert tempel där allt var designat i blå och guld. Efter de åkte vi vidare till "White tempel" som även de var helt fantastiskt vackert. Galet många fina detaljer på utsidan och på insidan har man målat väggarna med olika superhjältar. På vägen in till templet gick man över en bro och runt om en stack det upp händer. Bron symboliserade vägen från helvetet till himmelen, alla händer man såg skulle symbolisera alla de människor som aldrig fick chansen att gå på bron utan fastnade i helvetet. 

(null) (null) (null) (null) (null) (null) (null) (null)

Väl över bron fick man ta av sig skorna och gå barfota in i himmelen (templet), de var förbjudet att ta kort där inne och därför har jag ingen bild på insidan men det var nog de mest livfulla tempel jag sett. Man har gjort det såhär för att man ville börja locka till sig yngre människor att börja gå till tempel igen.
(null)
(null)

(null)

(null) (null) (null) (null) (null) (null) (null)

(null)

Nästa destination blev "Black house", de är inget tempel utan ett färgskala stort svart hus designat enbart för konst. Runt om är det flera svarta hus med olika konstverk och de hela ser nästan ut som en liten by. I de stora svarta huset finns de tavlor som man kan använda instagramkameran på och då börjar bilderna att röra sig. Ganska coolt att se och de fanns även en hel hög med andra konstverk att titta på.  

(null) (null) (null) (null) (null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null) (null)

(null)

(null)
(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

"Long neck village" var nästa plats vi åkte till och då var det många som valde att stanna utanför och inte följa med in. Jag kunde inte riktigt förstår vad som kändes fel med att gå in där men väl där inne förstod jag verkligen varför många valde att tanka utanför. Jag trodde att vi skulle gå in i en helt vanlig by, få se hur dom lever och lära oss om deras kultur. Inne i byn hade dom satt upp marknadsstånd med ungefär samma saker i varje stånd, vid varje stånd stod det en flicka med ringar runt halsen och försökte sälja sakerna de hade framför sig. Dom hade svårt att prata, kanske för att de inte kunde speciellt bra engelska men kan också vara för att de hade väldigt många och tunga ringar runt halsen som kanske gjorde de svårare för dom att prata. Turister sprang runt och tog kort på barnen och kvinnorna och jag upplevde de hela som att vara på ett zoo men istället för djur var det människor man tittade på. Jag gillade verkligen inte den känslan och har därför inte några bilder alls där ifrån. Fick lära mig att detta var något man började med i Burma/Myanmar för väldigt många år sedan. Degar männen som kom på att om man satte ringarna runt halsen, vristen och armlederna var kvinnorna skyddade från att bli bitna av tigrar. Mannens sätt att skydda sina kvinnor alltså.


Åkte vidare från byn för att stanna på en plats där vi fick thaibuffé och de var väldigt gott och välbehövligt efter den långa förmiddagen.

(null)


Efter lunchen fick vi åka till en teodling och provsmaka lite te. Vi fick även åka upp till Thailands nordligaste plats, där kunde man förut gå över bron till Burma men idag är gränserna stängda. Vi fick också se "Golden triangel", en plats där man kan se både Thailand, Burma och Laos samtidigt. Förut var det väldigt mycket knarklagning däruppe men idag har man slutat upp med de då den man som drev på allt är död sedan några år tillbaka. Innan var det en ganska farlig plats att besöka.

(null)

(null)

(null)

(null) (null)

Nedanför Golden triangel fanns det ett museum som vi också gick in i. En väldigt händelserik dag helt enkelt. Jag är väldigt glad att jag gjorde den utflykten för jag fick verkligen se och lära mig mycket. Träffade två tyska tjejer som jag umgicks ganska mycket med hela dagen och verkligen alla i den lilla bussen var supertrevliga. De dåliga med resan var väl att jag tappade min mobil de sista jag gjorde och spräckte en av mina kameror….. Typiskt mig….Väl hemma igen åt jag middag och gick och la mig för att sova.

(null) (null) (null) (null) (null)

Tisdag 22/11  

Jag tog de mest lugnt, gick runt och tittade lite i staden, badade i poolen, planerade nästa destination på resan och på kvällen gick jag ut och kollade på nattmarknaden.


Onsdagen 23/11

Jag åkte till ett shoppingcentrum för att kolla om och vad de skulle kosta att laga min mobil men det var ingen som kunde laga kameran där. Gick runt och tittade lite då dom hade väldigt många roliga matstånd inne i köpcentrumet. Åkte tillbaka till boendet, badade, åt middag och träffade två Italienare som jag satt uppe och pratade med fram tills att de var dags att sova.

(null) (null) (null) (null)

Torsdag 24/11

Gick upp väldigt tidigt, packade väskorna, åt frukost och fick åka Tuctuc till busstationen där jag skulle få åka en ganska stor buss ner till Chiang Mai. Bussresan tog 3h Och 20 min och väl nere i Chiang Mai fick jag vänta en timme på nästa buss som skulle ta mig upp till där jag är nu, Pai.

(null)


Tack för att just du läst!


Kram Julia

Kommentera inlägget här:
Namn:   Kommentar:
Kom ihåg mig?
Mailadress:
URL/bloggadress: